Du är här: Start/Start/Nyheter/Mörbylånga kommun får toppbetyg i SCBs medborgarundersökning

Mörbylånga kommun får toppbetyg i SCBs medborgarundersökning

PRESSMEDDELANDE: I årets medborgarundersökning får Mörbylånga kommun ett riktigt bra resultat. 96 procent av de som svarat tycker att kommunen är en bra plats att bo och leva på, hela 90 procent känner sig trygga och 82 procent är nöjda med kommunens olika verksamheter, vilket är klart bättre än genomsnittet i riket.

Några verksamheter sticker verkligen ut hakan bland resultaten. Inom förskolan är 94 procent av de som svarat nöjda, vilket kan jämföras med 87 procent för riket. Även äldreomsorgen sticker ut med sina 74 procent nöjda invånare jämfört med riket som helhet där bara 58 procent är nöjda.

– Det är såklart väldigt roligt att både kommunens verksamheter och kommunen som livsplats får så fina omdömen från medborgarna. Jag är så tacksam och stolt över våra medarbetare som trots pandemi och utmaningar gör så fina och bra insatser. Det var en riktigt fin julklapp att få ta del av detta, säger kommundirektör Ann Willsund.

– Det är ett kvitto på att vi gjort rätt insatser och att vi alla bor och verkar på en unik plats. Jag vill särskilt tacka alla våra medarbetare, de har gjort och gör ett väldigt gott arbete för dem vi är till för. Det ser vi verkligen i de fina omdömena av kommunens verksamheter, säger Matilda Wärenfalk, kommunalråd.

Mörbylånga är en trygg plats där man kan vara sig själv

92 procent anser att Mörbylånga kommun är en plats där man verkligen kan vara sig själv. Här är också tryggt att bo, 9 av 10 svarar att de både känner sig trygga och att risken för brott och våld är liten i kommunen. Det är en stor skillnad mot riket i helhet, där varannan anger att man är rädd för våldsbrott.

Kommunala verksamheter får gott betyg

Överlag får kommunens verksamheter, såväl social omsorg, skola som fysiska skötsel av cykelvägar, gator och parker ett gott betyg. Det gäller också för bemötandet vid kontakt med kommunen, där hela 80 procent av invånarna är nöjda. Men det finns också förbättringspotential. Till exempel tycker bara 3 av 10 att det finns tillräckligt med ställen för unga att träffas på och bara 35 procent tycker kommunen satsar tillräckligt på det lokala kulturlivet.

... men kommundirektören vill bli ännu bättre

Ann Willsund är generellt nöjd med undersökningen men tydlig med att arbetet måste fortsätta.
– Det är glädjande att se så fina siffror och att det går åt rätt håll, men kanske ännu nyttigare att se var vi behöver lägga mer krut för att bli en ännu bättre livsplats för våra invånare. Målet är ju att hela tiden bli ännu bättre, säger Ann Willsund.


Om SCB medborgarundersökning

Under hösten har 1200 invånare i åldern 18-84 år i Mörbylånga kommun fått möjlighet att delta i undersökningen från Sveriges statistiska centralbyrå (SCB). Undersökningen är en attitydundersökning som ger kommunen värdefull information om hur kommuninvånarna ser på den kommunala servicen och som vägleder i arbetet med att utveckla och förbättra kommunens service och tjänster. 522 personer tog tillfället i akt att ge sina synpunkter.


För mer information:

Ann Willsund
kommundirektör
0485 470 11
ann.willsund@morbylanga.se

Sidan uppdaterad 4 januari 2022 Kommentera sidan