Du är här: Start/Start/Nyheter/Anta utmaningen för en renare kommun!

Anta utmaningen för en renare kommun!

I år tävlar vi mot länets kustkommuner om att vara den kommun som samlar in flest antal påsar med skräp! Den 18 september är det dags för Håll Sverige Rent-dagen som infaller på den officiella Världstäddagen. Då samlar vi hela Sverige, norr till söder, gammal som ung och plockar allt skräp vi ser.

Plocka skräp på valfri plats

Självklart är Mörbylånga med och bidrar till att hålla Sverige rent. Du bestämmer var du plockar. Det kan vara på din gata, i en park eller skog som ligger nära där du bor – det finns tyvärr skräp överallt!

Kommunutmaningen - så här funkar det:

1. Den 18 september går vi ut och plockar allt skräp vi ser.

2. Gå in på Ren Ostkust-kartan och rapportera vart du har städat och antal påsar du plockade mellan kl. 10:00-15:00 så är du med och tävlar. Du kan också rapportera direkt i appen "Ren Ostkust" som laddas hem via Google Play eller App Store.

Läs mer om hur Ren Ostkust-kartan fungerar.

Skräpplockarmaterial

I kommunhusets entré i Mörbylånga och på biblioteken i Färjestaden, Mörbylånga och Degerhamn erbjuds påsar och handskar så långt lagret räcker under ordinarie öppettider. Här kan du också låna en skräpplockarpinne gratis. Bibliotekens öppettider hittar du här.

Påsar finns också att hämta i Södra Möckleby vid mataffärens entré, Ottenby fågelstation och Gräsgårds hamn.

Här lämnar ni in skräpet

Sortera gärna ditt skräp då kan det återvinnas enklare. Beroende på vilket skräp ni hittar kan det behövas lämna in på olika platser:

• Återvinningsstationer - här kan ni slänga förpackningar och tidningar.
• Återvinningscentraler - här kan ni lämna in saker och föremål.
• Det går även lämna plockat skräp i väl förslutna säckar på de platser som anges som hämtplats i Ren Ostkust-kartan. För att lämna skräp scannar du QR-koden på informationsskylten på hämtplatsen med din mobiltelefon och anger antalet säckar så hämtar kommunen ditt skräp så fort vi kan!

Smittsäker skräpplockning

Tänk på att genomföra skräpplockningen på ett smittsäkert sätt. Dela gärna in er i mindre grupper och påminn alla om att hålla avstånd. Du kan läsa mer om smittsäker skräpplockning på Håll Sverige Rents webbplats.

Sidan uppdaterad 15 september 2021 Kommentera sidan