Du är här: Start/Kommun & Politik/Press och kommunikation/Pressmeddelanden/Ny vandringsled invigs under världsarvshelgen 13-15 maj

Ny vandringsled invigs under världsarvshelgen 13-15 maj

PRESSMEDDELANDE: Den 13 maj, under världsarvshelgens första dag, inviger Mörbylånga kommun och Kastlösa hembygdsförening en ny vandringsled, den 13:e i kommunen, som leder till ett litet malmställe som var bebott fram till 1930-talet – Lundastugan.

– Intresset för vandring har ökat de senaste åren och det känns bra att öppna en ny led tillsammans med Kastlösa hembygdsförening. Nu erbjuds vandrarna möjlighet att uppleva malmbebyggelsen och en malmstuga vid randen av Stora alvaret, säger Matheus Tholin, natur- och fritidsutvecklare, Mörbylånga kommun.

Världsarvshelgen genomförs 13-15 maj under samma helg som Öland Spirar.
För hela programmet se sodraoland.com

Kastlösa hembygdsförening har tagit initiativ till den nya sträckningen/avstickaren av den befintliga vandringsleden Penåsa - Tingstad flisor till Lundastugan och arbetet har skett i samarbete med Mörbylånga kommun.

– Vandra från Penåsa mot Tingstad Flisor på vacker alvarmark och gör en avstickare till den gamla malmstugan i Lunda, som med sin grå ryggåsstuga är ihopbyggd med de kringliggande ålderdomliga stenhusen runt en idyllisk gårdsplan och trädgård. Här kan du uppleva ett härligt lugn och du är välkommen att sitta ner på trädgårdsmöblerna med din medhavda matsäck, säger Ingrid Liesén, ordförande i Kastlösa hembygdsförening.

Vandringsleden invigs vid Lundastugan fredagen den 13 maj klockan 13.00.
Under invigningen finns det en tillfällig parkering i Lunda, följ hänvisningsskyltarna.

Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap

Ett världsarv är en unik kultur- eller naturhistorisk miljö som vittnar om människans eller jordens historia. På södra Öland finns Kalmar läns enda världsarv – ett av femton i Sverige – Södra Ölands odlingslandskap. Det är ett levande odlingslandskap med byar, åkrar, Stora alvaret och sjömarker som bildar den enastående helhet som utgör världsarvet.

Mer info:

Matheus Tholin, natur- och fritidsutvecklare, Mörbylånga kommun
Matheus.Tholin@morbylanga.se
0485-474 92

Sidan uppdaterad 5 maj 2022 Kommentera sidan