Du är här: Start/Kommun & Politik/Press och kommunikation/Pressmeddelanden/Mörbylånga kommun i topp i rankning av robusthet bland landets kommuner

Mörbylånga kommun i topp i rankning av robusthet bland landets kommuner

PRESSMEDDELANDE Mörbylånga kommun präglas inte bara av närhet till naturen, havet och det unika landskapet. Vi är också en robust kommun, med goda förutsättningar att möta framtidens utmaningar, visar rapporten ”Regionernas kamp”.

I den årliga rapporten från analys- och teknikkonsultföretagets WSP – "Regionernas kamp" rankas Sveriges kommuner genom ett antal parametrar och visar hur rustad kommunen är inför framtiden och olika typer av samhällsförändringar.

Demografi, befolkningsutveckling, arbetsmarknad, näringslivsklimat och utbildningsnivå är några av de 13 parametrar som resultatet baseras på. Statistik från senaste året och utvecklingen under de senaste 10 åren analyseras och leder fram till ett robusthetsindex.

Mörbylånga kommun når ett bra resultat och hamnar på första plats i kategorin kommunen tillhör; Pendlingskommun nära mindre stad/tätort, och på plats 72 av landets totala 290 kommuner.

Kommunens resultat visar att vi är i topp när det gäller förutsättningar att möta framtidens utmaningar och de förändringar som kännetecknar svensk ekonomi just nu, och även under överskådlig tid framöver. Robusthet handlar om förmågan att hantera effekterna av det händer runt om oss, t ex. migrationens effekter.

– Det är glädjande att vi tar en förstaplats som Sveriges mest robusta "Pendlingskommun nära en mindre stad/tätort". Kartläggningen visar att Mörbylånga kommun står på en stabil grund och har kunnat hantera snabba omvärldsförändringar, säger Matilda Wärenfalk, kommunstyrelsens ordförande.

Kommunens topplacering beror till stor del på en jämnt hög nivå på i princip alla parametrar.

– Vi vet att vi har en stark befolkningsökning men i undersökningen blir det tydligt att det är kommunens branschbredd som sticker ut på ett positivt sätt och även vårt arbete för att få medborgare i egen sysselsättning, säger Anna-Kajsa Arnesson, 1:e vice ordförande.

– Att vi har utmaningar att hantera framåt, det vet vi. Det den här undersökningen nu visar är att vi, genom ett medvetet arbete under en längre tid, har bästa tänkbara förutsättningar att lyckas med våra uppdrag. Det är ett viktigt besked till alla som bor och verkar i vår kommun, säger Matilda Wärenfalk.

 

Kontakt och mer information

Ann Willsund, Kommundirektör Mörbylånga kommun
Tfn: 0485-470 11 eller ann.willsund@morbylanga.se

Matilda Wärenfalk, Kommunalråd Mörbylånga kommun
Tfn: 0485-470 eller matilda.wärenfalk@morbylanga.se

Sveriges mest robusta kommuner – pendlingskommunerna i topp | WSP (tt.se)

Regionernas kamp 2022 - Robusthet i praktiken | WSP

Information bifogade filer: Mörbylånga kommun tillhör kommungrupp C7 och är gulmarkerat i gruppen i filens olika tabeller. Sidan 10 visar indelning av kommungrupper och kriterierna med olika variabler. Sidan 31 visar topp tre per kommungrupp

Bifogad fil 1 - Regionernas-Kamp-2022-LR

Bifogad fil 2 - Robusthet-kommungrupp-2022

Bifogad fil 3 - Kolada nyckeltal Robusthet

Sidan uppdaterad 25 augusti 2022 Kommentera sidan