Du är här: Start/Kommun & Politik/Kris och säkerhet/Håll dig informerad under krisen

Håll dig informerad under krisen

Vid en kris informerar Mörbylånga kommun i dessa kanaler:

Om kommunens kanaler inte fungerar, använd dessa kanaler:

  • Sveriges Radio P4
  • 113 13, det nationella informationsnumret vid kris för att få information om allvarliga kriser
  • krisinformation.se

Viktigt meddelande till allmänheten

Vid allvarliga händelser där allmänheten kan utsättas för fara, eller där det finns behov av att snabbt få ut information, finns varningssystemet Viktigt meddelande till allmänheten, VMA. 

Signalen "Viktigt meddelande till allmänheten" (VMA) ljuder under 7 sekunder med 14 sekunders mellanrum. Larmet upprepas i minst två minuter.

När du hör signalen ska du:

  • gå inomhus
  • stänga dörrar, fönster och ventiler
  • lyssna på radion, främst P4 – lokalradion

Signalen "Faran över" kan sändas efter inträffad händelse. Den signalen är en 30 sekunder lång ton.

Ljudsignalen från tyfonen, är även populärt kallad Hesa Fredrik. Varningssystemet testas fyra gånger per år, kl. 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Mer information

Läs mer om VMA på msb.se.

Läs mer om SMS som komplement till radio och TV här.

Viktiga telefonnummer och länkar

  • Nödnummer, SOS 112
  • Polis, 114 14
  • Nationellt informationsnummer vid kris, 113 13
  • Sjukvårdsrådgivningen, 1177

krisinformation.se
Krisinformation.se är en webbplats som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga om hur de hanterar olika kriser - före, under och efter krisen. Webbplatsen underlättar för dig att hitta rätt information.

dinsakerhet.se
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kommunicerar genom webbplatsen DinSäkerhet.se till dig som privatperson. Webbplatsen handlar om risker och säkerhet och ger tips på hur du själv kan förebygga olyckor och skador i hem- och fritidsmiljö. Webbplatsen ger dig också redskap för att kunna agera på rätt sätt när olyckan eller krisen är framme.

civil.se

På civilförsvarsförbundets webbsida kan du hitta mycket information i form av tips och råd om hur du kan förbereda dig hemma samt information om hur civilförsvarsförbundet kant bidra i samhällets krisberedskap.

msb.se
På msb.se hittar du information om MSB:s verksamhet och det stöd som myndigheten erbjuder i arbetet med samhällsskydd och beredskap.

bliintelurad.se

Myndigheten för psykologiskt försvar skyddar Sveriges öppna och demokratiska samhälle. På den här sajten har M samlat knep för att känna igen falsk och vilseledande information.

Sidan granskad 10 mars 2022 Kommentera sidan