Så kan du leva mer klimatsmart

Känner du också att vi behöver hitta nya sätt att tänka och handla som tär mindre på vår miljö och våra gemensamma resurser? Resurser som finns till för alla och som ska räcka även för framtida generationer? Här kommer våra bästa tips om hur du skapar dig en mer klimatsmart vardag.

Det här är tips om vilka val du kan göra i din vardag som påverkar hur just din livsstil påverkar vår miljö och vårt klimat. Tänk på att ingen kan göra allt men alla kan göra något!

Lev klimatsmart - en idékarta. Illustration: Elvira Laneborg

Ta cykeln

Att cykla är både hälsosamt och bra för miljön eftersom cykeln inte ger några avgaser när den används. Varannan bilresa i Sverige är faktiskt under 5 kilometer och då kan det ofta fungera lika bra eller bättre att cykla. Frisk luft och starka ben får du på köpet. Om du tycker det är tungt att cykla finns det många bra elcyklar att välja på.

Res klimatsmart

Om inte cykel fungerar ta reda på om det går att resa kollektivt. I Mörbylånga kommun kan du också beställa närtrafik för att ansluta till kollektivtrafikens hållplatser. Det finns bussförbindelse direkt till Stockholm och självklart även tåg. Om du använder bil försök gärna samåka och välja en bil med miljövänligt bränsle såsom el eller biogas. Läs mer om laddmöjligheter för elbil och om hur biogas fungerar.

Spara på vatten och energi

Vattnet är till för och ska räcka till många. Du kan hjälpa till genom att till exempel vattna med regnvatten i din trädgård, bara köra fulla tvätt- och diskmaskiner och inte låta kranen rinna i onödan. Att vara sparsam med el hemma är smart både för plånbok och miljö. Även om du har grön el och värme är det meningsfullt att spara på energi så att den räcker till fler!

Tänk på maten du äter

Ungefär 25 % av den mat vi köper hem kastas. Detta innebär massor av onödig miljöpåverkan. Smaka och lukta på maten. Bäst-före betyder inte oätligt-efter. Tänk också efter vilken mat du väljer. Närodlade livsmedel bidrar till ett levande landskap och ger korta transporter. Fördelar med ekologiska varor är att de odlats utan kemiska bekämpningsmedel och handelsgödsel. Välj säsongsanpassat!

Tänk på vad du handlar

Du kan påverka mycket genom att tänka till också när du handlar kläder eller prylar. Varje produkt påverkar klimatet i hur den tillverkas, används och slutsorteras. Fundera igenom ditt behov och överväg om du kan låna, hyra eller köpa begagnat. Välj hållbara material och saker som du kan uppskatta länge. Om du ska ge en gåva till någon kan en upplevelse vara bra. Vem blir inte glad för en teaterbiljett eller en matvandring?

Plastbanta hemma

Plast är problematiskt på många sätt. Råvaran är olja, som inte är förnybar och bidrar till klimatförändringarna. Farliga ämnen är ofta tillsatta för att göra plasten mjuk eller hindra brand. Dessutom bryts plasten så småningom ned till små fragment, mikroplast, som skadar naturen. Det du kan göra är att plastbanta! Välj andra material om du kan, t.ex. en tygkasse när du handlar eller en tallrik istället för plastfolie. Se till att all plast hamnar i återvinningen!

Recirkulera mera

Ditt avfall kan bli någon annans avfall. Ju mer förpackningar du källsorterar, desto mer material kan vi recirkulera. Matavfall blir biogas och plast blir nya produkter. Pappret i en tidning kan återanvändas sju gånger. Vill du bli av med saker ge bort eller sälj i första hand. Håll utkik efter second-hand-butiker. Varje hushåll kanske inte behöver en egen gräsklippare och en plåtsax? Dela gärna med andra.

Njut av solen

Äger du din fastighet kan du sätta upp solceller eller en solfångare på ditt eget tak, iallafall om det vetter åt söder, öster eller väster. Kan eller vill du inte sätta upp egna solceller kan du köpa andelar någon annanstans, till exempel i vår grannkommun i Kalmar Energis solcellsparker.

Håll Öland rent och plocka upp skräp

Att skräp inte hör hemma i naturen vet nästan alla. Ändå är det granska skräpigt i vår utemiljö. Lägg skräp i papperskorgen eller lämna till återvinningsstation. Du kanske vill testa en skräpplockarutflykt med några vänner? Mer än 1000 personer i kommunen deltog i maj under kampanjen Håll Sverige Rent.

Var rädd om Östersjön

Vi omgärdas av hav i den här kommunen. Tyvärr mår inte Östersjön så bra på grund av att den tagit emot många sopor och miljögifter genom åren. Du kan vårda Östersjön genom att enbart tömma latrin i kommunens båtlatriner och att hålla stränderna rena från skräp.

Semestra hemma

Öland har så mycket att erbjuda. Att göra utflykter på hemmaplan minskar transporterna och kan lätt göras klimatsmart. Packa fikakorgen och upptäck allt spännande som finns i kommunen. Det finns fina vandrings- och cykelleder. Ut och njut, till exempel av Södra Ölands Världsarv.

Sidan uppdaterad 6 september 2019 Kommentera sidan